A napokban rámjött a főzhetnék. A lekváros kenyér és a rántotta után csináltam már párszor különféle csirkemelleket (borokban vagy tejszínben megáztatva majd megsütve), karácsonykor az aszalt szilvás balhé se lett rossz, sütőtök is fonnyadt már a sütőben, nyáron a grillezés is műsoron volt párszor, de egyébként nem állok minden nap a tűzhely mellett. Viszont ha már nekilátok, akkor nem kispályázok.
Mivel a karácsonyi kalóriaőrületből maradt a mélyhűtőben egy szép egész kacsamell, úgy gondoltam, itt az ideje egy steak sütésének. A receptet már akkor kinéztem a kifőzdéből, amikor a kacsamellet megvettem, nem tűnt túl bonyolultnak. Egyedül a hús megsülésétől tartottam kicsit, de mivel amúgy is a medium-rare híve vagyok, gondoltam nagyot nem hibázhatok. Maximum erősödnek a fogaink a sok rágásban.
A hagymalekvárt előző nap megfőztem, így csak a hús sütésével kellett vacakolni. Ami előtte két napig pihent a pácban, át is járták jól a fűszerek. A húst a leírtak szerint sütöttem, nekem kicsit hamarabb megpirult a széle, gondolom kicsit erősebb volt a tűz a kelleténél. (Bár a kép telefonnal készült és nem látszik rendesen, de becsszóra nagyon jól néztek ki a husik.) A sütőben végül alig hét percet töltöttek, és tökéletes mediumot adtak. A szeleteléskor némi húslé kicsurgott belőle, de egyáltalán nem volt rágós, gyönyörűen megpuhult.
Egyetlen javítandó a hagymalekvárral kapcsolatban, hogy a mézet legközelebb óvatosabban lapátolom bele. Szerintem kicsit édesebb (és hígabb) lett a kelleténél, elnyomta a vörösbor ízét. Így sajnos azt kénytelen voltam pohárból pótolni. Még szerencse, hogy jól illett a húshoz a portugieser...
A sütés végén pedig a maradék kacsazsírt érdemes leönteni egy tálkába. Kitettem a hidegre, megdermedt, másnap első osztályú (bár nem éppen koleszterinbarát) reggeli kerekedett belőle. Kenyérre kenve sóval és némi ropogós hagymával az igazi.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.